Beszoktatás

A törvényi előírásoknak megfelelően a gyermek óvodába történő beszoktatása azt követően kezdhető el. amikor 3. életévét betöltötte.

A gyermeket csak orvosi igazolással tudjuk fogadni, ezért kérjük, hogy az igazolást már az első napon hozzák magukkal és adják át az óvodapedagógusoknak.

Még a beszoktatás megkezdése előtt fontosnak tartjuk, hogy a gyermek megszokott környezetében /otthonában/ megismerkedjen az óvónénikkel.

Ezért szeretnénk minden családot meglátogatni még a gyermek óvodába lépése előtt.

Ezt azért érezzük szükségesnek, hogy ne legyünk egymás számára teljesen idegenek már az első napon sem. Aki nem szeretné, hogy az óvónénik meglátogassák a gyermeket, kérjük jelezze.

A beszoktatás célja, hogy a gyermekek fokozatosan és folyamatosan ismerkedjenek meg az új környezettel, a pedagógusokkal és az óvodai élet szokásaival. Ennek megfelelően az új gyermekek fogadása is folyamatosan történik.

A Beszoktatás menete

  • Első napon a gyermek a szülővel együtt ismerkedik az óvodával /1-2 óra /. Megnézhetik a csoportszobát, öltözőt, mosdót, megismerkedhetnek az udvarrésszel és az udvari játékokkal. /9.00-11 00-ig/
  • Második napon már rövid ideig / 2 Óra / a szülő nélkül marad a gyermek az óvodában /9.00-11.00-ig/.
  • Harmadik napon már egy teljes délelőttöt /8.00-12.30-ig/ tölt a gyermek az óvónénikkel, dadus nénivel illetve társaival, együtt reggeliznek, ebédelnek. Ez ugyanígy történik a negyedik, illetve ötödik napon is.
  • A beszoktatás második hetétől lehetőség van arra — a szülők igényének megfelelően -‚ hogy a gyermek az óvodában aludjon.
  • Bölcsödéből érkezőknél ez a folyamat másképpen alakul, mivel ők már közösségből érkeznek, illetve már hozzászoktak a szülőtől való elváláshoz. Ők az első és második napon teljes délelőttöt tölthetnek az óvodában, amikor megismerkednek az új környezettel és a felnőttekkel.

Harmadik napon már itt alhatnak az óvodában.

Különbségek lehetnek azoknál a gyermekeknél is, akik otthonról érkeznek, mivel nem mindenki egyformán éli meg a szülőtől való elválást, az új környezethez való alkalmazkodást.

Ezt igyekszünk rugalmasan kezelni, figyelembe véve a gyermekek egyéni sajátosságait.

Lehetőség van arra, hogy otthonról kedves játékot, plüsst, vagy valamilyen számára fontos tárgyat magával hozzon. Ez érzelmi biztonságot nyújt, a nap folyamán bármikor előveheti, magánál tarthatja, megkönnyíti a szülőtől való elválást.

Néhány jó tanács a sikeres beszoktatáshoz

  1. A reggeli elválások, búcsúzások ne legyenek túl hosszúak.
  2. A gyermek otthoni sírással ne érje azt el, hogy nem kell óvodába jönni. Ha egyszer ez sikerül, akkor a későbbiekben újra próbálkozni fog, esetleg más módon is.
  3. Jó, ha megbeszélik a gyermekkel, hogy mikor és ki fog érte jönni, mivel számára ez is biztonságot nyújt /ebéd után, alvás után/
  4. Az itt alvás első napjaiban célszerű, ha a szülő uzsonna után jön a gyermekért /14.30-15.00 körül/ Gyakran előfordul, hogy megijednek, ha ébredés után sokára jönnek értük. Ezt az időt folyamatosan hosszabbíthatjuk.

Reméljük, hogy ezekkel a tanácsokkal elősegíthetjük a gyermeke sikeres óvodai beilleszkedését.